Meclis Kültür Sanat Merkezi

  

Gold Firma

  

  

Cumhuriyet, Antakya Belediyesi, 31030 Antakya/Hatay, Türkiye

Panel İcon
  Biz Kimiz Sayfası

BİR DEVLETİN TARİHİNİN YAZILDIĞI MEKAN: Meclis Kültür Sanat Merkezi

       Tarihi bir mekanda hem sosyal aktivitelere katılmak hem kaliteli bir hizmet almak için Meclis Kültür Sanat Merkezi iyi bir tercih.

       Ünlü Fransız Mimarisinin Hatay Topraklarında Bıraktığı Kültür Mirası Olan Ve Fransız Döneminin Ünlü Mimarlarından Leon Benjuda’nın Projesini Çizip 1927 yılında İnşa Ettiği “Empire Sineması”, Günümüzde Meclis Kültür Sanat Merkezi Olarak hizmet Vermektedir.

       Hatay Devleti Parlamentosunun ilk toplantısına ev sahipliği yapan Empire Sineması,  meclisten güvenoyu çıkmasıyla Hatay devleti hükümetinin resmen kuruluşuna şahitlik yapar. Hatay devleti parlamento Binasında yapılan referandum ile Hatay Devleti Türkiye Cumhuriyetine katılır. Fransızların Hatay’dan ayrılmasıyla beraber Fransız bayrağı indirilir ve Türk bayrağı çekilir. Bu tarihten itibaren tarihi empire sineması gündüz sineması adıyla vizyon filmlerin yeniden yayınlandığı bir sinema olarak işletilir.1970'li yıllarda sinema sektörünün çöküş yaşaması ile tarihi bina hazin bir sürecin içerisine girer. 1970-2006 yılları arasında vizyonuna ve misyonuna uygun olmayan filmlerin gösterildiği bir sinema olarak işletilir.

       Antakya'da finans ve inşaat sektöründe hizmet veren Güneyler Grup bu vahim duruma kayıtsız kalamayıp sosyal sorumluluk projesi adı altında kültür mirasına sahip çıkmak üzere binayı kiralar; Meclis Kültür Sanat Merkezi olarak Antakya halkına armağan eder. Böylelikle tarihe tanıklık yapmış olan Eski Hatay Devleti Parlamento Binası asıl amacına uygun bir şekilde restore edilerek gerçek kimliğine kavuşturulur.

       Bir zamanlar bir devletin tarihinin yazıldığı bu mekan şimdilerde aynı parlamento binası, tiyatro gösterileri, konserler, konferanslar,  uluslararası kongreler, film festivalleri gibi tüm sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.  Ayrıca binanın giriş kısmı ve üst katında Hatay’ın eşsiz geleneksel ev künefesinin sunulduğu ‘Meclis Künefe Coffee’olarak hizmet verilmektedir.

Yetkiler
Mehmet GÜNEY
Haberler